Starta och driva eget del 1: Kan du kombinera passion och lönsamhet?

Allt fler vill starta och driva eget bolag och en bra och genomtänkt affärsidé är första steget för att kunna uppfylla drömmen om att lyckas som egenföretagare. I den går guidens första del kommer vi fokusera på hur du hittar rätt affärsidé och om det är något du ska satsa på.

 

Kan du göra något du har passion för och samtidigt vara lönsam?


Antingen har du redan en idé om vad du vill göra eller också måste du ta reda på en. Sätt dig ner och fundera på vad du älskar att göra, vad du är bra på och om mänskor skulle vara beredda att betala för det du kan tänkas erbjuda dem.

Anledningen till att många småföretag inte överlever långsiktigt är för att företagaren bygger en verksamhet kring sin talang eller produkt utan att ta reda på om den faktiskt efterfrågas av kunderna. Det visar sig att man investerat både pengar och tid i något som man själv tror på men som det inte finns någon marknad för. Hur övertygad du än är om att din tjänst eller produkt är helt fantastiskt och något som alla är i behov av måste syftet ändå vara att verksamheten ska gå med vinst, kanske inte från första början, men över tid måste verksamheten ge ett ekonomiskt överskott (vara vinstdrivande).

Ha hela tiden i bakhuvudet att dina kunder inte köper själva produkten eller tjänsten; utan de köper det som de får ut av att använda sig av den. Det handlar helt enkelt om att du löser ett problem eller tillfredsställer ett behov.

 

Arbeta fram en idé


Antingen tittar du efter något som saknas på marknaden för att sedan utveckla en produkt eller tjänst som täpper igen hålet eller så studerar du redan befintliga tjänster/produkter och hittar idéer som gör att du skulle kunna utföra dessa på ett bättre sätt än vad som görs idag.

ställ dig frågorna:

  • Finns det en marknad för det jag vill göra?
  • Vilket kundbehov tillfredsställer jag?
  • Vem/vilka riktar jag mig till? – Identifiera din kundgrupp.
  • Vad kommer det kosta att driva verksamheten, utveckla den och att skaffa nya kunder?
  • Hur ser framtiden ut för min verksamhet?  – Är det jag vill erbjuda marknaden en tillfällig trend eller är det något som kommer vara aktuellt även om ett par år? Vilka möjligheter och problem kan tänkas dyka upp längs vägen?
  • Är jag beredd att arbeta hårt och mycket för att få verksamheten att flyga?

pexels-photo-355988.jpeg


Kom ihåg!

Det räcker alltså inte med att du har passion för något för att din verksamhet ska lyckas,  faktum är att du främst måste ha kundens behov som utgångspunkt för att kunna driva en lönsam business.

Har du frågor eller tankar kring ämnet som du vill att vi tar upp, maila då dessa till jemlingroup@gmail.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s