Pia Lanneberg ger tipsen som hjälper dig att utveckla ditt personliga varumärke

Pia Lanneberg, författare till boken ett starkt personligt varumärke 

Vill du berätta lite om vem du är och hur din relation till att bygga personliga varumärken ser ut.


Jag är journalistutbildad och har över 20 års erfarenhet av ledarskap, kommunikation och varumärkesarbete. Efter många år som VD på en nordisk PR-byrå är jag nu delägare i konsult- och utbildningsföretaget LannebergBexelius. Vi hjälper:

Efter att i många år ha hjälpt några av världens främsta konsumentföretag att stärka sina varumärken, att bli både tydliga och synliga, har jag nu tagit med mig den kunskapen för att hjälpa människor att göra detsamma.

 

Varför har det blivit viktigt att skapa ett personligt varumärke?


Att marknadsföra en idé, ett företag eller produkt genom sin personlighet är på intet sätt en ny företeelse – människor har alltid använts flitigt i reklamsammanhang. De flesta PR-byråer hjälper till att lyfta fram talespersoner på företag, för att få ut ett budskap. Det som har hänt de senaste 10 – 12 åren är dels sociala mediers genomslag som gör att alla kan vara sin egen PR- konsult och bygga sina personliga varumärken, men också att konkurrensen om jobb och kunder är så mördande att man behöver ta kontroll över sitt varumärke.

För bara några år sedan så var en examen från Handels en biljett till ett gott liv, nu är det andra saker som personliga egenskaper, mänskliga kvaliteter och attityder.

 

I boken skriver du att ett varumärke är ett löfte, kan du utveckla det resonemanget.


Ibland kan ordet ”varumärke” kännas malplacerat. Då kan ”rykte”, ”renommé” och ”förtroende” vara användbara synonymer. Oavsett vilket ord man föredrar handlar det om samma sak, och är egentligen väldigt enkelt. Det handlar om ett löfte. Och förväntningar.

Ett företag, eller en person lovar något. Omvärlden har förväntningar. Varumärket uppstår när löfte och förväntningar möts. Ju bättre du som person kan infria förväntningarna som andra har på dig, desto starkare varumärke. Så det handlar alltså om att hålla det man lovar. Och lova det man kan hålla. Enkelt. Och svårt.

 

En röd tråd du för genom hela boken är att ditt varumärke inte är det du säger att du säger att du är, utan att det är hur andra uppfattar dig. Hur påverkar jag andra att uppfatta mig så som jag vill bli uppfattad?


Egentligen säljer vi oss själva hela tiden. Så fort vi interagerar med andra människor så skickar vi ut signaler som andra plockar upp och tolkar. Du tänker kanske inte alltid på det,

• företag att stärka sin konkurrenskraft genom att göra medarbetarna till stjärnor

• människor att bli välkända och uppskattade profiler på sitt företag eller inom sin bransch

• företag att flytta fram sina positioner genom smart kommunikation

men du fattar en massa beslut varje dag, beslut som påverkar hur andra uppfattar dig. Kommer du alltid för sent till möten? Håller du vad du lovar? Hälsar du på dina arbetskamrater när du kommer till jobbet? Är du sist kvar på firmafesten? Hur svarar du på mail, vilka böcker eller tidningar läser du och vilka tv-program ser du? I samma stund som du interagerar med andra blir du bedömd. Även om det känns ytligt och orättvist så bedöms och klassificeras vi utifrån: vad vi gör, hur vi ser ut, vad vi säger, hur vi talar och vilka känslor vi väcker. Varumärke handlar som sagt väldigt lite om fakta, det handlar om så abstrakta saker om känslor, upplevelser och förväntningar. Att jobba med sitt varumärke betyder att träna på att förstå och ta kontroll över hur man uppfattas av andra.

pexels-photo-212286.jpeg

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör när de försöker skapa sig ett starkt personligt varumärke?


1. Att man inte förstår att allt kommunicerar och att vi säljer oss 24/7. Vi har redan ett varumärke oavsett om vi medvetet byggt upp ett sådan eller inte. Varumärket uppstår i mötet med andra människor och att det är deras uppfattning som kommer att avgöra. Att jobba med sitt varumärke handlar om att förstå och ta kontrollen över hur man uppfattas av andra.

2. Starka varumärken är både tydliga och synliga. Många jobbar med sin synlighet (inte minst på sociala medier) – men allt för få jobbar med tydlighet. Och det är ett stort misstag. Om man inte fattar grejen med en person så spelar det ju ingen roll hur mycket man syns.

3. Att man inte tydligt förstår och/eller kan sätta ord på hur man skapar värde för andra. På vilket sätt kan du hjälpa dina kunder/kollegor eller arbetsgivare att lyckas?

 

Tror du att det är någon skillnad på hur ditt personliga varumärke uppfattas beroende på om det i grunden bygger på prestationer alternativt personliga egenskaper?


Varumärke är en korsbefruktning av dina prestationer, din personlighet, din framtoning och dina drivkrafter. Både hårdvara och mjukvara måste finnas med. Men jag vill påstå att det allra viktigaste är mjukvaran, det vill säga hur det är att jobba med dig. Vi anlitar och arbetar helst med personer vi gillar och får förtroende för.

 

Generella tips på hur man gör sig intressant och ihågkommen


1. Blicka inåt.

Vilka är dina styrkor, svagheter och drivkrafter? Vad är det roligaste du vet att göra? På vilket sätt har du hjälpt andra att lyckas (kollegorna, kunderna, arbetsgivaren)? Läs igenom de arbetsbetyg och utvärderingar som du fått genom åren och fråga dig själv – vad säger de om dig? Finns det adjektiv som är mer förekommande andra, som beskriver dina starka sidor?

Varumärke är en korsbefruktning av dina prestationer, din personlighet, din framtoning och dina drivkrafter. Både hårdvara och mjukvara måste finnas med. Men jag vill påstå att det allra viktigaste är mjukvaran, det vill säga hur det är att jobba med dig. Vi anlitar och arbetar helst med personer vi gillar och får förtroende för.

Fråga dina vänner, kunder, anställda och/eller kollegor hur de uppfattar dig. Vad tycker de är dina starkaste sidor? Finns det någon sida hos dig som de tycker att du skulle vinna på att utveckla?

2. Var relevant

Det verkar kanske självklart, men se till att håll koll på de senaste nyheterna och trenderna inom din bransch/ditt område. Det visar på att du är med i matchen. Se också till att du tydligt kan beskriva på vilket sätt du är relevant – på vilket sätt kan du skapa värde för dina kollegor/kunder/arbetsgivare? PÅ vilket sätt matchar det du kan det andra behöver?

3. Ge mer än du tar

Att det är viktigt att nätverka har vi väl alla hört till leda. Men de allra flesta nätverkar på fel sätt. Vi är ofta så inriktade på vad vi själva ska få ut av mötet att vi glömmer den vi träffar. Se alltid till att motparten får ut något av mötet med dig! Det kan vara så enkelt som att tipsa om något eller skicka en länk till en artikel som kan intressera.

4. Var en relationsbyggare

Din kontaktlista kommer snabbt att bli längre och längre ju mer välkänd du blir, så se till att skapa ett system för att hålla ordning på dina kontakter. Notera vem personen är, hur ni känner varandra och vilka möjligheter ni har att dra nytta av varandra. Tänk också på att vara generös med dina kontakter, rekommendera folk du gillar och bli duktig på att koppla ihop människor som du tror kan ha nytta av varandra. Det lönar sig alltid.

5. Slipa på din framtoning.

Allt kommunicerar. Vad du gör, hur du ser ut, och vad du säger och hur du säger det. Kom ihåg att allt du gör eller inte gör, stärker eller försvagar ditt personliga varumärke.

6. Vässa din kommunikation

Träna på att berätta vem du är, vad du kan och hur du kan bidra på ett sätt om är intressant och lätt att förstå. Dela med dig av dina personliga historier om: framgångar, lärdomar, vändpunkter och andra händelser som har varit karaktärsdanande och på ett eller annat sätt format ditt liv.

7. Se till att du har en uppdaterad och vass online-profil

Hur ser din digitala närvaro ut? Stämmer den överens med hur du vill uppfattas? En schysst Linkedin-profil är en hygienfaktor.

pexels-photo-567633.jpeg

 Kan man ta kontakt med dig om man vill ha hjälp att utveckla sitt personliga varumärke? Var hittar man mer information om dig och dina tjänster?


Absolut, maila mig på pia@lannebergbexelius.se
TIPS! Gå in på vår hemsida www.lannebergbexelius.se och klicka på Personal Branding Academy överst till höger på startsidan. Där kan du registrera dig och få tillgång till en massa nedladdningsbara dokument med tips och råd kring det personliga varumärket.

ett-starkt-personligt-varumarke-din-vassaste-konkurrensfordel

Vill du ha möjligheten att få ett signerat exemplar av Pias bok Ett starkt personligt varumärke? Skicka då ett mail och berätta vad ditt bästa personal branding-tips är till jemlingroup@gmail.com så kanske boken dimper ner i just din brevlåda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s