Känner du dig stressad på jobbet? vi pratar stress med Helén Vedlé

Efter att ha arbetat med stresshantering i mer än 50 år har arbetsmetodikexperterna Helén Vedlé och Rune Nilsson sammanställt sina erfarenheter. I deras nya bok sluta stressa på jobbet delar de med sig av sina idéer och metoder för planering och prioritering så att du kan minska din stress, öka resultaten och arbetsglädjen. Så här svarar Helén på de frågor vi ställt henne angående just stress.

 

Ni kommer nu ut med er nya bok Sluta stressa på jobbet. Vad är det som gör att så många känner just stress i arbetslivet?


Stressen i arbetslivet har varit länge och varierat med olika yrken. Idag är väldigt många stressade och sjukskrivningarna har ökat. Det är naturligtvis många saker som påverkar, det kan vara olika orsaker beroende på bransch och yrke. Nedskärningar, effektiviseringar och öppna landskap kan bidra.

 

Det talas ofta om att det inte är stressen i sig som är skadlig för oss, utan att det snarare är bristen på återhämtning som är det stora problemet. Hur resonerar ni kring detta?Återhämtningen är mycket viktig och central när man startar en stressrehabilitering. Det gäller både nattsömn och pauser under dagen. Vi behöver komma ner i varv. Stressen är skadlig om vi påverkas under för lång tid med för hög stress.

Skärmavbild 2018-03-17 kl. 09.56.45

 

Om man börjar känna att man påverkas negativt av stress, vilka varningssignaler bör man då vara extra uppmärksam på innan det hinner gå för långt?Många gånger är det andra i vår omgivning som märker skillnad, vår familj, chefen eller arbetskollegor. Signalerna kommer eftersom och vi inte själva alltid medvetna, och ibland hoppas vi att det är något annat som orsakar reaktionerna. Det är mycket individuellt vilka
symptom och i vilken ordning de kommer. Det kan vara allt från spänningar i muskler, huvudvärk, rastlöshet, ilska, trötthet, koncentrationsproblem, äter mer eller mindre, dricker mer till att man inte orkar ta pauser eller motionera. Listan är mycket lång.

pexels-photo-313690.jpeg

 

Är all stress negativ eller finns det stress som faktiskt kan vara positiv också?


Den positiva stressen kan ge oss större kreativitet, en vinnarinstinkt, bli mer aktiva och få mer kraft. Det kan vi ha nytta av när vi ska föreläsa, vara med i en tävling, står inför en utmaning eller ska prestera något speciellt. Vi har överlevt som art för att vi kan slå på stressfunktionen när den behövs. Men idag så har vi den på för ofta utan avkoppling och det är där problemet ligger.

Skärmavbild 2018-03-18 kl. 13.43.19.png

 

Vilka är era fokusområden i boken. Vem bör läsa den?


I boken Sluta stressa på jobbet koncentrerar vi oss på vad vi själva kan påverka. Hur vi gör när vi jobbar. Det gäller för allt från att inte läsa mailen så fort det kommer till att prioritera på ett smart sätt till att lära känna det egna beteendemönstret som får oss att stoppa det flyt som vi önskar ha i jobbet.

 

Vart kan man köpa boken och ta del av ert arbete?


d_hoi-3d-planp-db-cmyk.jpgBoken finns hos alla internethandlare och i bokhandeln. Säljs i Pocketshop och på andra ställen.

Vi har även en hemsida. Slutastressapajobbet.se där man kan få mer information. De som köper boken får en speciell inloggning på hemsidan där man kan få fler tips och även beställa ett tipsmail som kommer en gång i månaden.

För de som vill ha en kurs så finns det både individuella alternativ eller för en grupp på en arbetsplats. Senare i år kommer även internetkurser.

 

Berätta hur din arbetsdag ser ut i dagsläget HÄR och du har chansen att vara den som får ett signerat ex av boken hem i brevlådan. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s